Kopřivový čaj v těhotenství je pro mě takové téma, ke kterému jsem si cestu hledala pomalu, protože když člověk čeká miminko, najednou přemýšlí úplně jinak, všechno váží, zkoumá, zjišťuje a i obyčejný hrnek čaje se stane něčím, co bereš vážněji než dřív. Pamatuju si, jak mi kamarádka říkala, že kopřiva je skvělá, že čistí tělo, podporuje krvetvorbu a dodává železo, a mně to znělo skvěle, protože jsem se chtěla cítit dobře a zároveň dát tělu to, co potřebuje, jenže pak jsem začala číst různé články a tam se to hemžilo upozorněními, že v těhotenství je lepší být opatrná, že kopřiva je silná bylinka a že to s ní není jen tak.
A tak jsem najednou stála před tím dilematem, kdy na jednu stranu víš, že by ti to mohlo pomoct třeba s únavou, s otoky nebo s těmi klasickými těhotenskými trápeními, ale na druhou stranu máš strach, abys něco nepřehnala. Tak jsem to vyřešila tak, že jsem se o tom bavila se svou doktorkou, a musím říct, že to pro mě bylo obrovské uklidnění. Řekla mi, že když si občas dám šálek slabého kopřivového čaje, vůbec to nevadí, naopak, že to může tělu prospět, jen je důležité nepít ho litry každý den, ale brát ho spíš jako takovou občasnou podporu.
A já jsem si tuhle radu vzala k srdci, takže když jsem cítila, že potřebuju dodat trochu energie nebo pročistit tělo, uvařila jsem si šálek a vypila ho s pocitem, že dělám něco dobrého nejen pro sebe, ale i pro miminko. Co se mi na kopřivovém čaji líbí nejvíc, je ten pocit čistoty, který po něm mám, jako kdyby tělo opravdu dostalo šanci nadechnout se znovu a líp fungovat. V těhotenství to pro mě bylo skoro až symbolické, protože jsem cítila, že se měním a že moje tělo maká za dva, a právě ta přírodní pomoc z kopřivy byla něco, co mi dodávalo klid. Kopřivový čaj se mi teda velice osvědčil a ráda ho doporučím dál. Jen všeho s mírou!