Svatý Martin přijíždí na oranžovém koni!

Pomeranče k nám doputovaly jako „oranžová jablka“ z Číny a Vietnamu. Oválné či kulaté bobule jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Pravidelná konzumace těchto citrusů přispívá k posílení imunitního systému a krevního oběhu a k pomalejšímu stárnutí buněk. Podporují zdraví mozku a údajně i zlepšují kvalitu spermií.

 pomeranče s čepicí

Nejčastěji je jíme samozřejmě čerstvé nebo z nich lisujeme šťávu, ale dnes vám chceme nabídnout alespoň dva recepty pro jejich tepelnou kuchyňskou úpravu, abyste tu nastávající zimu trošku překvapili a dodali jí šmrnc:

 


·         Sicilský dezert

 

2 pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou

300 ml vody

120 g třtinového cukru

100 g mandlí

2 vejce

80 ml mléka

160 g hladké mouky

1 prášek do pečiva pekáčku

máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání pekáčku

maso na talíři

 Pomeranče nakrájejte i se slupkou na zhruba centimetrová kolečka, dejte do hrnce s vodou a 20 g  cukru a svařte na sirup (cca 15 minut). Pomerančové plátky vyndejte. Oloupané mandle rozmixujte, smíchejte v míse s vejci, zbylým cukrem, moukou a práškem do pečiva.

Do máslem vymazaného a kokosem vysypaného skleněného pekáčku rozetřete těsto a navrch položte pomeranče. Pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Ihned polijte sirupem, nechte vychladnout a podávejte.

 

 


·         Husa na pomerančích

 

1 husa

1 jablko

1 malá cibule

2 pomeranče (jeden s chemicky neošetřenou kůrou)

2 lžíce brusinkového kompotu

drcený kmín

majoránka

sůl

pepř

200 ml červeného vína

voda na podlévání

 

Husu omyjete, osolíte, opepříte, posypete drceným kmínem a majoránkou. Oloupané a jádřince zbavené jablko nakrájíte na měsíčky a vložíte do husy. Stejně tak jeden pomeranč, oloupaný a rozdělaný na dílky. Dovnitř husy ještě přidáte na čtvrtky nakájenou cibuli. Husu dáte do pekáčku, podlijete vodou a pod pokličkou pečete na 180°C zhruba tři hodiny.

Po odklopení pokličky pečete ještě asi 15 minut.

 

Druhý pomeranč s chemicky neošetřenou kůrou umyjete, kůru z cca poloviny nastrouháte a dáte na pánev. Pomeranč pak oloupete, oloupete i jednotlivé dílky a nakrájíte je na malé kousky. Přidáte na pánev k nastrouhané kůře, přimícháte brusinkový kompot, 2 dl červeného vína a vaříte 10 minut.

 

Husu podávejte s bramborovým knedlíkem a jednotlivé porce přelijte pomerančovou omáčkou. Mňam!

You may also like...